Duizenden bezoekers waren zaterdag in Rolde afgekomen op de Historische TT Parade, waarmee werd gevierd dat 90 jaar geleden de eerste TT in Rolde van start ging. Maar liefst 287 rijders met historische motoren, waarvan de oudste uit 1912 dateert, reden het allereerste TT Circuit, vanuit Rolde, langs Borger, door Schoonloo en Grolloo, terug naar Rolde. De plaatselijk oranjevereniging OVVR en de Boermarke Rolde hadden samen met tientallen vrijwilligers een grootse manifestatie op poten gezet waarbij de Historische TT Parade de centraal rond. De Brink fungeerde als grootse paddock, waar een presentatie van motoren was, tal van demonstraties te zien waren en het geheel werd aangekleed met verkoopkramen en activiteiten voor de jeugd. De voorzitter van de OVVR, Bim Schuurmans sprak van een enorm succes.

Belangrijkste activiteit was de Historische TT Parade die over het eerste TT Circuit voerde. Alleen al in centrum van Rolde hadden zich duizenden bezoekers verzameld, maar ook langs de 28 kilometer lange route stonden eveneens enorm veel belangstellenden die de geur van benzine en motorolie opsnoven en zich weer in het verleden waanden. MV Augusta, Jamathi, Mondial, NSU, Kreidler, Honda, Eysink, BSA, Benelli, Ducati, kortom alle roemruchte motormerken uit het verleden waren te zien en te horen. Daarbij waren maar liefst zes clubs van historische motoren betrokken: de Historische Motorsport Vereniging, Stichting Aanvullende Motorsport, Stichting Rijdend Motorsport Museum, MV Augusta Club, Veteraan Motor Club en Ducati Club Nederland. Vele bezoekers bewonderden de machines op de paddock waar ze naast elkaar een lang lint op de Brink van Rolde vormden.

Het was “Mr. TT” Jaap Timmer die zaterdagmiddag de startvlag hanteerde, waarna de lange stoet motoren zich in beweging zette. Onderweg enthousiast toegezwaaid door een grote menigte enthousiastelingen. Na de tocht werden de rijders afgevlagd door TT-deelnemer Jasper Iwema, die als ambassadeur van de Historische TT Parade het gehele project heeft ondersteund.

Na afloop van de parade kreeg de organisatie van vele kanten complimenten en dikwijls klonk het: “Dit moet herhaald worden.”

In ieder geval verliep de Historische TT Parade vlekkeloos. “Dat is mede te danken aan de inzet van Gemeente Aa en Hunze, Provincie Drenthe, Politie en de talloze vrijwilligers”, liet OVVR-voorzitter Bim Schuurmans na afloop tevreden weten.

De burgemeester van Aa en Hunze, waartoe Rolde behoort, herinnerde aan de historische waarde. “Het is geweldig dat zoveel mensen zijn afgekomen op de viering van het feit dat 90 jaar geleden de TT hier in Rolde zijn eerste start beleefde. Het laat zien dat zo’n enorm evenement als de TT een bijzondere culturele en historische waarde met zich mee brengt.”

Voorafgaand aan de parade werd in het centrum van Rolde een monument onthuld dat komt te staan langs het traject van Tour de TT, de belevingsroute die de twee oude TT-circuits verbindt, waarop de TT in 1925 en tussen 1926 en 1954 werd verreden. De onthulling van dat monument werd verricht door Erik van Oosterhout, burgemeester van de Gemeente Aa en Hunze, in samenwerking met de 97-jarige Frans Visbach, de oudste nog levende Nederlandse TT deelnemer.