Vanaf 13.00 uur kun je op de Grote Brink in Rolde genieten van een spectaculaire, ruim anderhalf uur durende show van harddraverijen, verzorgd in samenwerking met de vereniging Friese Dravers uit Friesland. De harddraverijen zijn mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Heling & Partners uit Assen.

De Friese paarden voor de sulky én de paarden ‘onder de man’ strijden op een parcours van 100 tot 200 meter op de Grote Brink tegen elkaar. Na de eerste ronde worden de winnaars en verliezers ingedeeld in de categorieën A en B, waarna elke menner of ruiter met zijn of haar paard in de eigen categorie verder strijdt.

De Friese harddraverijen zijn vanwege de authentieke aankleding en de focus op snelheid in combinatie met show een prachtevenement om naar te kijken. De Friese Dravers, die zich heeft verbonden aan de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden Stamboek, is de enige vereniging in Nederland die de harddraverijen nog op deze authentieke wijze verrijdt. Als bezoeker waan je je in koninklijke sferen. Niet voor niets verzorgden de combinaties van de Friese Dravers dan ook in 2015 de opening van het Maria Louisejaar in Leeuwarden.

De harddraverij is een eeuwenoud evenement dat al door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen werd gehouden, toen nog met lichte strijdkarren achter snelle paarden. Door de eeuwen heen heeft de drafsport zich verder ontwikkeld in diverse landen in West-Europa, Amerika en Rusland. Drafbanen in het noorden van ons land zijn te vinden in Groningen en Wolvega. Deze laatste drafbaan is de thuisbasis van de vereniging Friese Dravers. Meer informatie is te vinden op friesedravers.nl.

(foto: Karin Sevink)