Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens de dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

De herdenking
Ook in Rolde worden de oorlogsslachtoffers herdacht. De herdenking bestaat uit een stille tocht, om 19.30 uur, vanaf de Grote Brink naar het oorlogsmonument op de Kerkbrink. Dit monument is geadopteerd door de Jan Thiesschool in Rolde.

Kranslegging
Na het spelen van het taptoesignaal en het acht keer slaan van de kerkklok, worden de twee minuten stilte in acht genomen. Na de twee minuten stilte volgt er een toespraak, speelt Euterpe het Wilhelmus en worden de Nationale vlag en de Rolder vlag gehesen door leerlingen van de Jan Thiesschool.

Daarna leggen leerlingen van de groepen 8 een krans. Ook worden bloemstukken gelegd door de gemeente Aa en Hunze, de Protestantse Jacobuskerkgemeente, de Rooms-Katholieke Sint Jacobusstatie, muziekvereniging Euterpe en de OVVR. Ook voor overige aanwezigen is er de mogelijkheid een krans of bloemstuk te leggen.

Presentatie
Na afloop van de herdenking is er de mogelijkheid een kopje koffie of thee te drinken in de kerk. Hier is tevens een presentatie te zien met foto’s van mensen die op het oorlogsmonument op de Kerkbrink zijn vermeld. Ook worden foto’s van de bevrijding van Rolde getoond, onder andere van Franse parachutisten.

Over de organisatie
Organisatoren van de herdenking in Rolde zijn de Protestantse Jacobuskerkgemeente, de Rooms-Katholieke Sint Jacobusstatie en Stichting Dorpsbelangen Rolde.